Zoek
Nederlands
Alle categorieën
    Menu Close
    RSS

    Blog

    Opmerkingen (0) Belgische bieren vallen in de prijzen op World Beer Awards

    Tijdens de World Beer Awards in Londen, een van de meest prestigieuze bierwedstrijden ter wereld, vielen een aantal Belgische brouwerijen in de prijzen.

    De Swinkels Family Brewery schoot de spreekwoordelijke hoofdvogel af met liefst tien awards voor de bieren van de brouwerijen Rodenbach, De Hoorn en Palm. Met driemaal goud, viermaal zilver, eenmaal brons en twee country winners staan alle merken van deze brouwerijen op het podium.

    Goud

    Goud was er voor Rodenbach Classic, Rodenbach Alexander en Steenbrugge Dubbel Bruin, zilver voor Brugge Tripel, Palm 0.0, Steenbrugge Blond en Rodenbach Vintage, en brons voor Cornet. Helemaal bovenaan staan Rodenbach Grand Cru en Rodenbach Caractère Rouge als Country Winners. Daardoor stoten ze door naar een volgende selectieronde en maken ze kans om tot Worlds Best uitgeroepen te worden.

    Awards

    Brouwerij Huyghe haalde vijf nieuwe medailles binnen, met name goud voor Delirium Tremens en Delirium Red, en zilver voor Blanche des Neiges en St. Idesbald Blond. Delirium Argentum werd ook nog eens uitgeroepen tot Country Winnaar in de IPA-categorie.

    Ook in Bavikhove regent het awards. Amper een maand nadat Bavik Super Pils een gouden medaille kreeg op de World Beer Challenge, kaapt het bier nu de eerste prijs weg op de World Beer Awards als beste pils van België. Daarmee maakt het ook kans op de titel van beste pils ter wereld.

    De World Beer Awards (°2007) is een jaarlijkse internationale biercompetitie in verschillende categorieën. De jurering gebeurt in Azië, Europa en Amerika, waarna de beste bieren uit elk land het in een finale tegen elkaar opnemen. In 2021 namen meer dan 2500 bieren deel uit meer dan 55 landen. De bierwedstrijd wordt geprezen voor zijn objectiviteit omdat 94 juryleden het bier blind proeven en beoordelen.

    (Culinaire Ambiance 31/8/2021)

    Opmerkingen (0) Een zee van smaak: bier zoekt vis

    Een heerlijk Noordzeevisgerecht verorberen of een delicieus bier proeven, dat is genieten in zijn zuiverste vorm. Het leven wordt echter nog mooier als je beide combineert. 

    Vis hoort bij wijn

    Gooi dat idee maar in de vuilnisbak. Bier en vis doen het ontzettend goed samen, en dat heeft veel te maken de grote variëteit aan aroma’s, smaken en stijlen in bier. Of het nu gaat om pure zeevruchten of een delicieuze krachtige visbereiding, je vindt altijd een bier om te combineren bij je visgerecht. Van een zijdezacht tarwebier met citrustonen, strak bitter blond of IPA tot een elegant en houtgerijpt zuur roodbruin, deze bieren laten de vis schitteren in elke pairing en zullen net zijn mooie smaak accentueren.

    Enkele tips

    Hoewel de populariteit van onze nationale drank blijft groeien, bestaat er nog steeds wat drempelvrees om bier te pairen aan vis. Want hoe begin je hier nu aan? De waarheid is dat je bierkeuze meer afhangt van het gerecht dan van de vissoort. De bereiding, kruiding, saus, en groenten zullen je naar een bepaalde bierstijl leiden.

    Deze drie tips helpen je alvast op weg:

    1. Zet de vis centraal.
    Zorg er steeds voor dat de smaak van de vis niet overdonderd raakt door het bier. Kies dus niet voor erg zware of zoete bieren waardoor je niets meer van de vis proeft. Slechts uitzonderlijk zal een quadrupel of een Russian imperial stout een geslaagde pairing opleveren bij visgerechten.


    2. Hou het fris
    Zelfs met roomsauzen, uitgesproken smaken of pikant karakter voelen de meeste visgerechten eerder licht aan. Speel daarom vooral met kruidig, fruitig, bitter of zuur qua smaken in het bier om te harmoniseren of contrastreren. Enkele ideale bierstijlen/biersoorten hiervoor zijn roodbruin, IPA, witbier, blond en saison bieren.


    3. Balans is de sleutel
    De intensiteit van het bier moet deze van het gerecht matchen. Als er geen balans is tussen alle aroma’s en smaken, dan is er geen sprake van een pairing. Hoe doe je dit? Je kunt spelen met bepaalde accenten, bijvoorbeeld wanneer je de zuurheid van een roodbruin laat samenvloeien met de zure toets in het gerecht. Of wanneer je de hopbittere smaak tegengewicht laat bieden bij de pikantheid van een gerecht, waardoor de balans terugkeert. Evenwicht in al die pairings is de sleutel.

    Voorbeeldpairings

    1. Noordzeetong met grijze garnalen

    Bij deze klassieker hoort een roodbruin. Het fijnzure roodbruin breekt de roomsaus en duwt zo de grijze garnalen en zachte smaak van de vis naar voren. Combineer dit gerecht bijvoorbeeld met Rodenbach, Vander Ghinste Roodbruin of Bourgogne des Flandres

    2. Rog met kappertjes in blanke botersaus

    Kies bij dit gerecht voor een blond bier zoals Brugse Zot of Keikoppenbier. Het leuke aan deze pairing is dat het bier het zoute accent van de kappertjes elimineert en de zuurheid wat verhoogt. Dit is perfect om de botersaus te breken en vis centraal te zetten.

    (Sofie Vanrafelghem, 23/2/2021)

    Blog archief